Het weer in Maas en Waal: 12.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Alverna

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Alverna

Alverna is een kerkdorp binnen de gemeente Wijchen en valt daardoor onder de provincie Gelderland. Alverna ligt tussen Grave en Nijmegen en is in 1887 vernoemd naar het klooster Alverna, dat in het dorp gesticht is en op zijn beurt weer vernoemd naar La Verna, de berg in Toscane.

Bezienswaardigheden
Het klooster Alverna, waar het dorp naar vernoemd is, is een franciscanenklooster dat tussen 1886 en 1889 werd gebouwd tussen Nijmegen en Grave. Rondom het klooster ontstond gaandeweg een buurtschap met een eigen parochie, voetbalclub en zelfs een poststempel. Tegenwoordig staat alleen nog de neogotische viering toren van de kloosterkerk, die in de tuin van La Verna is opgericht.
De molen Schoonoord, gebouwd in 1887, is een mooie bezienswaardigheid. Het authentieke gangwerk is nog geheel intact en in 2006 is de hele molen in de oorspronkelijke staat hersteld.

Alverna in het nieuws
Alverna kwam in de publiciteit toen langs de toegangswegen plaatsnaambordjes werden geplaatst, die het dorp aanduidden met de gemeentenaam Wijchen. De bewoners van Alverna waren het hier niet mee eens en bekladden de borden, totdat de gemeente uiteindelijk besloot om nieuwe borden te plaatsen. Dit keer stond er wel de dorpsnaam Alverna op gedrukt.

Alverna