Het weer in Maas en Waal: 7.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Batenburg

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Batenburg

Batenburg is een dorp binnen het Land van Maas en Waal en behoort tot de gemeente Wijchen. Het dorp heeft een historie als stad en wordt soms dan ook hiermee verwezen, en valt onder de provincie Gelderland. Batenburg telt maar liefst 24 rijksmonumenten en kent vele kenmerken uit de Tachtigjarige Oorlog.

Batenburg als stad
In 1349 kreeg Batenburg officiele stadsrechten. Het werd bestuurd door de machtige Heren van Batenburg, die alleen aan de Duitse keizer ondergeschikt waren. Batenburg bezat twee stadspoorten, waarvan onbekend is waar de Maaspoor stond. In de 19de eeuw werd melding gemaakt van zichtbare fundamenten van de andere standspoort, de Appelternsepoort, bij hoog water als de grond losgespoeld is. Een groot gedeelte van de stad werd verwoest door een stadsbrand in de 14de eeuw. Het verwoeste gedeelte werd nooit meer herbouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het stadje opnieuw door een verwoestende brand getroffen.

In de Middeleeuwen sloeg Batenburg zelfs zijn eigen munten, aan het begin van de 17de eeuw. Deze munten hadden echter geen goede reputatie, vanwege hun slechte kwaliteit. De laatste heer met een eigen munt in Batenburg was Maximiliaan van Bronckhorst-Batenburg-Steyn.
Batenburg zou zelfs zo oud zijn, dat het kan wedijveren met de oudste stad van Nederland: Nijmegen. Er gaan vele verhalen dat Batenburg rond het jaar 1000 al stadsrechten zou hebben verworven.

Batenburg