Het weer in Maas en Waal: 15.6 °C Zwaar bewolkt
 

Geschiedenis Maas en Waal

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Informatie Maas en Waal

Maas en Waal is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal. Bij een bezoek aan het prachtige Maas en Waal kom je ogen tekort bij het aanschouwen van de prachtige natuur. Fietsen en wandelen zijn hier de beste en leukste manieren om te bewegen. Maar ook de vele pontjes die je tegenkomt vormen al jaren de verbinding met het 'vaste land'. Een overtocht geeft je een andere blik op het landschap en de rivieren.

Het gebied ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant. In het westen wordt het Kanaal van St. Andries als begrenzing opgevat.

Gemeentes Maas en Waal
De regio omvat vijf gemeenten: West Maas en Waal met daarin de woonkernen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel. Druten dat naast het gelijknamige kerkdorp ook Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk omvat. Beuningen (Gelderland) heeft als dorpen Ewijk, Weurt en Winssen. Wijchen omvat de dorpen Alverna, Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Niftrik en Woezik. De gemeente Heumen bevat de woonkernen Malden, Molenhoek (gedeelte), Nederasselt en Overasselt.

Het belangrijkste dorp in het oostelijke deel van het Land van Maas en Waal is Druten, in het westelijke deel is Beneden-Leeuwen het belangrijkste dorp.

Rivierengebied
Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

Geschiedenis Maas en Waal
Tijdens het Ancien Régime was er sprake van het tot Gelre behorende Ambt van Maas en Waal, waarvan de zuidgrens niet overal overeenkwam met de bedding van de Maas. Ook ten zuiden van de Maas gelegen en tegenwoordig Noord-Brabantse plaatsen als Oijen en Dieden behoorden tot het Ambt. Pas in 1805 werd de Maas als provinciegrens aangewezen. Ten gevolge van de Maasverbeteringsprojecten in de jaren dertig van de 20e eeuw zijn vele Maasmeanders afgesneden. Hierdoor werden sommige delen van het Land van Maas en Waal van hun achterland afgesneden en kwamen ten zuiden van de nieuwe Maasbedding tegen Noord-Brabant aan te liggen.

Het omgekeerde gebeurde uiteraard ook met voorheen Noord-Brabantse gebieden. In 1958 werd de nieuwe situatie ook in bestuurlijke zin aangepast: de betreffende delen wisselden toen niet alleen van gemeente, maar ook van provincie. Afgezien van dergelijke correcties komt het gebied van het huidige Land van Maas en Waal ruwweg overeen met het vroegere Ambt.