Het weer in Maas en Waal: 7.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Alphen

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Alphen

Alphen is een dorp binnen de gemeente West Maas en Waal en behoort daarmee tot de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp kent ruim 1600 inwoners en was vanouds een zelfstandige gemeente. Op 1818 werd deze gemeente opgeheven en bij Appeltern gevoegd. In de omgeving vindt veel landbouw en fruitteelt plaats.

Omgeving
Alphen aan de Maas kent prachtige nieuwbouwwoningen, die ook wel ‘watersnoodwoningen’ worden genoemd. De huizen zijn gebouwd om de verwoeste huizen van de watersnood in 1926 te vervangen.
Vanuit het zuiden, vanuit Brabant, is Alphen nog steeds alleen maar rechtstreeks te bereiken via de veerponten in Oijen en Lith, die de Maas oversteken. Naast deze barrière door de Maas, was het vroeger zelfs nog moeilijker om vanuit het noorden te komen, door de ondoorgrondelijke kleigrond. Hierdoor heft Alphen, in dialect en verwantschap, meer overeenkomsten met Brabant dan met de bewoners langs de Waal.

Fruit- en veeteelt
Van vroeger uit kent de omgeving van Alphen een rijke fruit- en veeteelt. Dit zijn al tijden niet meer de hoofdmiddelen van bestaan, maar kent nog steeds veel bloeiende bedrijven binnen Alphen. Het grootste deel van de bevolking is nu echter buiten Alphen werkzaam. Naast landbouw en veeteelt is ook het toerisme een aantrekkende sector in Alphen, met zijn vele bezienswaardigheden.

Alphen