Het weer in Maas en Waal: 7.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Appeltern

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Appeltern

Appeltern is een dorp binnen de gemeente West Maas en Waal en behoort daarmee tot de Nederlandse provincie Gelderland. Appeltern was tot 1818 een zelfstandige gemeente en telt ruim 800 inwoners. Het dorp ligt aan de rivier de Maas, tussen Batenburg en Maasbommel.

Bezienswaardigheden
Appeltern is vooral bekend vanwege zijn enorme modeltuinencomplex De Tuinen van Appeltern. De tuinen trekken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers.
Aan de oostkant van het dorp bevindt zich het stoomgemaal De Tuut, dat ook te bezichtigen is. Het gemaal is wat betreft zijn werk vervangen door het naastgelegen elektrisch gemaal Bloemers.
Van het Kasteel van Appeltern rest alleen nog wat bijgebouwen. De bekendste bewoner van dit prachtige kasteel was de patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol, bekend van de romans van Hella Haasse.

Aan de Maasdijk staat de neogotische St. Servatiuskerk, met een Heilig Hartbeeld (uit 1930) van Jan Custers. Ernaast staat een veel onopvallender protestantse kerk, waaraan veel middeleeuwse elementen zichtbaar zijn.
Appeltern ligt dichtbij het recreatiegebied de Gouden Ham, waar campings, een hotel, stranden en jachthavens zijn. Dit gebied trekt elk jaar vele bezoekers.

Appeltern