Het weer in Maas en Waal: 13.1 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Beneden-Leeuwen

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Beneden-Leeuwen

Beneden-Leeuwen is een dorp binnen de gemeente West Maas en Waal en behoort daarmee tot de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt aan de rivier de Waal. Beneden-Leeuwen wordt in het lokale dialect en vooral tijdens de carnavalsdagen het Lauwe genoemd.

Geschiedenis
Beneden-Leeuwen werd al bewoond in de Romeinse tijd, door voornamelijk oud-soldaten. Het dorp heeft een grote militaire invloed, maar na de Bataafse Opstand (69 n.Chr.) ging het civiele karakter overheersen. De rivier de Waal is een belangrijke factor in de geschiedenis van Beneden-Leeuwen.
Tot 1 januari 1818 vormde Beneden-Leeuwen, samen met Boven-Leeuwen, de gemeente Leeuwen. Leeuwen ging op deze datum op in de gemeente Wamel, die in 1984 op haar beurt weer opging in de gemeente West Maas en Waal.

Bezienswaardigheden
Beneden-Leeuwen biedt verschillende monumenten en bezienswaardigheden. Het voormalig gemeentehuis stamt uit 1899 en is ontworpen door architect Derk Semmelink. Het Streekhistorisch Museum Tweestromenland en de herdenkingskapel voor de Stoottroepen worden ook druk bezocht. Het meest opvallende monument in Beneden-Leeuwen is de korenmolen De Wielewaal.

Beneden-Leeuwen