Het weer in Maas en Waal: 12.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Balgoij

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Balgoij

Balgoij is een dorp in de gemeente Wijchen, en valt daardoor onder de Nederlandse provincie Gelderland. Tot 1923 vormde Balgoij, samen met het buurtschap Keent, de gemeente Balgoij. In 1923 werd de gemeente ingedeeld bij Overasselt, maar later in 1980 kwam het bij de gemeente Wijchen te behoren.

De naam Balgoij
Het eerste schrijven van Balgoij is bekend vanaf 1172, in een oorkonde waarin een ruzie wordt beslecht over de zeggenschap over de streek waarin Balgoij lag, tussen de bisschop van Utrecht en de heren van Cuijk. Utrecht krijgt in deze oorkonde het gebied ‘Balgoie’ in handen. De naam Balgoij is samengesteld uit balg, wat ‘drassige gronden’ betekent, en ooi, een streek in de bocht van een rivier.

Rivier de Maas
Van vroeger uit hebben de bewoners van Balgoij altijd geleefd met de ‘grillen’ van de rivier de Maas. Het dorp ligt in het oostelijke deel tegenover de Maas. Hoewel Balgoij door de eeuwen heen kwetsbaar bleef bij hoog water, zorgde de rivier ook voor goede bouwgronden, door de klei die de rivier afzette. Landbouw was hierdoor goed mogelijk.

Balgoij