Het weer in Maas en Waal: 6.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Puiflijk

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Puiflijk

Puiflijk is een dorp binnen de gemeente Druten en behoort daarmee tot de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp vormde voor 1818 een zelfstandige gemeente, maar werd in 1818 bij de gemeente Druten gevoegd. Puiflijk kent ruim 1200 inwoners.

De kerk in Puiflijk
Van de oude kerk in Puiflijk is alleen een oude toren nog over. Deze kerk werd, toen Nederland nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was, in beslag genomen door de gereformeerden. Dit kende veel opstand, aangezien de meerderheid van het dorp rooms-katholiek was. De dorpsbewoners kwamen bij elkaar in een geheime schuurkerk in Puiflijk, waar zelfs mensen uit andere dorpen heen kwamen. De huwelijken moesten echter wel voor de gereformeerde dominee worden gesloten om rechtsgeldig te zijn, tot grote vernedering van de bevolking.
In de Franse tijd werd de kerk zo erg beschadigd dat alleen de toren nog bleef staan. In 1816 werd ergens anders in het dorp een nieuwe kerk gebouwd, die op zijn beurt ook weer werd vervangen, in 1868, door de huidige Sint-Johannes de Doperkerk.

Puiflijk