Het weer in Maas en Waal: 12.8 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Winssen

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Winssen

Winssen is een dorp binnen de gemeente Beuningen en behoort daarmee tot de provincie Gelderland. Het is het kleinste dorp van de gemeente en telt ruim 2000 inwoners. Het dorp ligt ten noorden van de Van Heemstraweg en ten zuiden van de rivier de Waal.

Geschiedenis
Winssen werd in de Romeinse tijd al bewoond, volgens data van verschillende opgravingen. De middeleeuwse bevolking woonde vooral langs de overloopgeulen. Het noordelijke deel van het dorp is overstroomd door de Waal, waarschijnlijk later in de middeleeuwen. De indicatie hiervoor is de positie van de kerk in het dorp. We kunnen ervan uitgaan dat de kerk oorspronkelijk midden in het dorp is gebouwd, zoals in alle dorpen en steden. De kerk staat nu erg dichtbij de Waal, aan de rand van het dorp.
In de twaalfde eeuw was het addellijke geslacht Van Winsen al bekend. Tussen 1321 en 1361 is meerdere keren sprake van het graafschap Winsen in documenten. Op 1 januari 1818 werd de gemeente Winssen onderdeel van de gemeente Ewijk. Op 1 januari 1980 werden de gemeenten Ewijk en Beuningen samengevoegd tot de gemeente Beuningen.

Winssen