Het weer in Maas en Waal: 12.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Beuningen

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Beuningen

Beuningen is een gemeente en plaats in de provincie Gelderland. De gemeente telt ruim 25.000 inwoners, waarvan ruim 17.000 in het dorp Beuningen zelf. Het dorp ligt in het Rijk van Nijmegen, met in het noorden de rivier de Waal en aan de oostkant de stad Nijmegen. Typerend voor Beuningen zijn de vele nieuwbouwwijken, zoals de wijken De Heuve, De Haaghe en Den Balmerd.

Geschiedenis
Het gebied waar Beuningen ligt werd vroeger mogelijk al door de Romeinen bewoond. Er worden regelmatig Romeinse opgravingen gedaan. Tot ongeveer 1900 was Beuningen een arm boerendorp dat vaak door overstromingen getroffen werd. Toch waren er ook een behoorlijk aantal rijke families in het dorp, met name grote boeren, die voor de hoogste belastingopbrengst in de steek zorgden.
Eind 1920 veranderde deze situatie door de aanleg van de nieuwe Waalhaven, de stoomtram van Nijmegen naar Druten en betere straten. Tegenwoordig is Beuningen uitgegroeid tot een voorstadje van Nijmegen, met vele nieuwbouwwijken.

Bezienswaardigheden en evenementen
De groei die Beuningen de laatste jaren kende heeft het verenigingsleven in de gemeente een sterke impuls gegeven. Voetbalclub Beuningse Boys is bijvoorbeeld uitgegroeid tot één van de grootste sportverenigingen in de regio Nijmegen.
Beuningen kent een groot aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten.

Beuningen