Het weer in Maas en Waal: 13.8 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Afferden

Bezoek ook: Wijchen
Regio's: Land van Cuijk , Uden-Veghel

Over Afferden

Afferden is een dorp binnen de gemeente Druten en behoort daarmee tot de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt ruim 1640 inwoners. Afferden was tot 1818 een zelfstandige gemeente, maar werd hierna bij Druten gevoegd.

De dorpskern verplaatst
Op 1 januari 1818 werd, nadat Afferden voor lange tijd een zelfstandige gemeente was, het dorp bij de gemeente Druten gevoegd. Door de tijd heen is de dorpskern langzaam verplaatst. In de oude kern staat alleen nog de toren van de oude kerk, die verder helemaal gesloopt is. In de nieuwe kern is in 1891 een nieuwe kerk gebouwd: parochiekerk St. Victor en Gezellen, naar een ontwerp van architect Carl Weber. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de toren van deze kerk de hoogste van de streek zou worden, maar de grond waarop de kerk gebouwd was had te weinig draagkracht. Hierdoor is de kerktoren nooit helemaal voltooid.

Overstromingsgevaar
In januari 1995 stond het water in de Waal zo hoog dat alle bewoners van Afferden en de omliggende dorpen geƫvacueerd moesten worden. Als het zover zou komen dat de dijk zou overspoelen, zou deze opgeblazen worden om de Betuwe te beschermen. Dit was gelukkig niet nodig; het water zakte op tijd en de dijk bleef gespaard. Als de dijk was opgeblazen, zou Afferden ongeveer 3 meter onder water hebben gelegen.

Afferden